×

Elektricien in uw buurt?

Vergelijk gratis meerdere offertes

elektriciteit-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

AREI keuring van uw elektrische installatie: hoe en wanneer?

We kunnen vandaag de dag niet meer zonder elektriciteit. Elke bewoonbare woning heeft een volwaardige elektrische installatie. Maar elektriciteit kan ook gevaarlijk zijn. Er bestaat een kans op elektrocutie als de elektrische installatie niet correct is geplaatst.

Om ongevallen te vermijden, verplicht de Vlaamse Overheid om elektrische installaties te laten keuren. Dit staat bekend als de AREI-keuring, een keuring volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (A.R.E.I.).

Wanneer je zo'n keuring moet laten uitvoeren, hoe het precies verloopt, en wat je moet doen als je een negatief rapport krijgt, lees je hier.

In dit artikel:

Wanneer moet een elektrische installatie gekeurd worden?

Ingebruikname

Een elektrische installatie mag niet in gebruik genomen worden zonder eerst gekeurd te worden. Wie vandaag een nieuwe installatie plaatst, die moet die dus eerst laten keuren.

Nadat de installatie is goedgekeurd, is deze in principe vrij van keuring voor de volgende 25 jaar.

Maar naast de ingebruikname en de periodieke keuring na 25 jaar, zijn er nog een aantal momenten waarop je je installatie verplicht moet laten keuren.

Wijziging van de elektrische installatie

Indien je belangrijke wijzigingen aanbrengt aan je elektrische installatie, dan is het verplicht om een nieuwe AREI-keuring te laten uitvoeren. Met deze nieuwe keuring wil het controleorganisme nakijken of de wijzigingen volgens de regels van het boekje zijn uitgevoerd.

Verzwaring van de elektrische installatie

Ook wanneer een elektrische installatie wordt verzwaard, is het verplicht om een nieuwe AREI-keuring te laten uitvoeren.

Uitbreiding van een elektrische installatie

Tot slot moet een elektrische installatie ook opnieuw gekeurd worden wanneer deze gevoelig wordt uitgebreid.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een elektricien te zoeken? Wij doen het voor jou!

Graag een elektrische installatie die perfect in orde is?

Benieuwd naar het tarief van een professionele elektricien?

Vergelijk prijzen van professionele elektriciens in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Elektriciteitswerken uitvoeren laat je best over aan een professionele elektricien. Benieuwd hoeveel een elektricien je zal aanrekenen? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
elektriciens

aanvraag starten


Wie moet de AREI-keuring uitvoeren?

Een AREI-keuring mag niet door eender welke elektricien worden uitgevoerd. De Vlaamse Overheid heeft een lijst van erkende controleorganismen opgesteld, die aangeduid zijn om elektrische keuringen te mogen uitvoeren. Deze erkende controleorganismes worden aangesteld door het Vlaams Ministerie van Energie.

De lijst met erkende controleorganismen vind je hier.

Hoe verloopt een AREI-keuring?

AREI-keuring © Shutterstock - Een AREI-keuring kent steeds een standaard verloop, waarbij de keurder een vast aantal zaken controleert.

De AREI-keuring kent een vrij standaard verloop. Er zijn immers een aantal zaken die steeds worden gecontroleerd. De keuring zelf duurt ongeveer anderhalf uur.

Voor de keuring start, is het verstandig om al enkele zaken voor te bereiden. Ben je in het bezit van een eendraadschema en een situatieschema, dan kan je deze zeker al klaar leggen. Voorts is het altijd handig om voldoende toegang te verschaffen tot de belangrijkste elementen van de elektrische installatie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zekeringkast vlot bereikbaar is, en dat er geen rommel in de weg staat. Voor de rest hoef je voor een AREI-keuring geen verdere voorbereidingen te treffen.

Vooraleer de keuring van start gaat, wordt eerst de spanning korte tijd onderbroken. Dit is nodig aangezien de controleur toegang moet hebben tot de elektrische installatie.

Allereerst zal de controleur het eendraadschema en het situatieschema bekijken, en controleren of deze overeenkomen met de werkelijke situatie.

Wat is een eendraadschema? En waarom is het belangrijk?

De elektriciteitskast

zekeringkast © Shutterstock - De elektriciteitskast en zekeringkast zijn zaken die steeds gecontroleerd zullen worden

Nadien zal de elektrische installatie op een aantal punten gecontroleerd worden. Eerst begint de keurder in de ruimte waar de elektriciteitskast hangt. Hier worden een aantal dingen gecontroleerd. Zo zal de positionering en de organisatie van de elektriciteitskast nagekeken worden. Hangt de elektriciteitskast minstens 1,5 meter boven de grond? Is de kast gemaakt van onbrandbaar materiaal? Komen de zekeringen overeen met die op de schema's?

Is de elektriciteitskast voorzien van de juiste smeltveiligheden en automatische schakelaars die ervoor zorgen dat een stroomkring onderbroken wordt bij een kortsluiting of een overbelasting?

De controleur kijkt ook na of er minstens één differentieelschakelaar aanwezig is aan het begin van de installatie. Die schakelaar zal de elektriciteit afsluiten in geval van stroomverlies. De schakelaar gaat ook elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling tegen.

Lees meer over de functie van een differentieelschakelaar.

Tot slot kijkt een keurder ook na of de installatie op de juiste manier geaard is. Bij een installatie met een slechte aarding of zonder aarding is de kans op elektrocutie immers groter, waardoor je een negatief rapport krijgt.

Woningcheck

Nadat de elektriciteitskast is gecontroleerd, zal de keurder de hele woning checken. Hij schenkt hierbij uiteraard de nodige aandacht aan stopcontacten en schakelaars. Zorg ervoor dat alle schakelaars en stopcontacten vrij toegankelijk en goed zichtbaar zijn. Indien dit niet zo is, dan zal de keurder hier melding van maken in het keuringsverslag.

Materiaalcheck

De keurder kijkt ook na of bij de opbouw van de elektrische installatie veilige materialen gebruikt worden. De materialen moeten voldoen aan de regels van de Europese wetgeving (CE-markering of keurmerk). Indien dit niet zo is, dan kan dit aanleiding geven tot een negatief keuringsverslag.

Elektriciteitsdraden

Net als stopcontacten en schakelaars zijn ook elektriciteitsdraden een belangrijk onderdeel van je elektrische installatie. Ze hebben als taak om elektriciteit doorheen je woning te distribueren.

De keurder zal nakijken of je elektriciteitsdraden goed zijn weggestopt achter muren of onder de vloer. Ontblote elektriciteitsdraden kunnen immers leiden tot gevaarlijke situaties, waardoor hiervoor een negatief keuringsverslag gegeven kan worden.

De controleur zal daarnaast ook kijken naar de dikte van de draden en naar het type draden dat gebruikt werd.

Badkamer en douche

Tot slot zal bij een AREI-keuring ook gekeken worden naar de badkamer en de douche. In vochtige ruimtes, zoals badkamer en douche, is het gevaar op elektrocutie en brand immers groter dan op andere plaatsen in huis. De keurder zal dus extra lang stilstaan bij de badkamer. Hij zal hier bijvoorbeeld kijken naar de stopcontacten en de schakelaars, en waar ze juist geïnstalleerd zijn. Zijn de dichter bij de douche geplaatst, dan moeten ze ook uit extra beschermend materiaal zijn opgebouwd.

Wat na een negatief keuringsverslag?

Indien je elektrische installatie werd afgekeurd, dan krijg je een keuringsverslag waarin staat wat juist verbeterd moet worden aan je installatie. Je krijgt dan een wettelijk bepaalde termijn om je elektrische installatie in orde te brengen. Nadien moet je elektrische installatie terug herkeurd worden.

Wil je je woning verkopen, en heb je net een negatief keuringsverslag gekregen? Dan kan je je woning nog steeds verkopen, zolang de gebreken aan je installatie niet gevaarlijk zijn. Wel zal het negatief keuringsverslag bij het ondertekenen van de akte door de notaris aan de koper overhandigd worden. De koper heeft vanaf de datum van de koop 18 maanden de tijd om de gebreken aan te pakken, en de installatie te laten herkeuren.

Hoeveel kost het laten uitvoeren van een AREI-keuring?

De kostprijs van een elektrische keuring hangt af van de grootte van de installatie. De keuring voor een standaard installatie met één enkele meter heeft een kostprijs van gemiddeld 100€ tot 150€.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Ben je op zoek naar een ervaren elektricien in jouw buurt? Vul onderstaand offerteformulier in, en ontvang gratis offertes op maat van de beste elektriciens in jouw regio.

Vergelijk de offertes die je ontvangt, en bespaar zo op de prijs. Alle offertes die je ontvangt, zijn gratis en vrijblijvend.


elektriciens
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Elektrische installatie: compleet overzicht
Vind een elektricien in uw buurt
Offertes voor elektriciteitswerken