×

Elektricien in uw buurt?

Vergelijk gratis meerdere offertes

elektriciteit-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Differentieelschakelaar aansluiten op zekeringkast: hoe ga je te werk?

In andere artikels op deze website hebben we het vaak gehad over het belang van de aanwezigheid van een differentieelschakelaar in je elektrische installatie. Maar wat is zo'n differentieelschakelaar juist? Wat is de functie ervan? En waarom is het nodig dat jij er ook één hebt?

In dit artikel:

Wat is een differentieelschakelaar?

Een differentieelschakelaar wordt soms ook wel een aardlekschakelaar of verliesstroomschakelaar genoemd. Ze worden voornamelijk in elektrische installaties van woningen geplaatst, maar komen ook voor bij kantoren en bedrijfsgebouwen.

De installatie van een differentieelschakelaar is verplicht, aangezien het een belangrijke bescherming biedt ten opzichte van bewoners. Het beschermt bewoners tegen elektrocutie.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een elektricien te zoeken? Wij doen het voor jou!

Graag een elektrische installatie die perfect in orde is?

Benieuwd naar het tarief van een professionele elektricien?

Vergelijk prijzen van professionele elektriciens in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Elektriciteitswerken uitvoeren laat je best over aan een professionele elektricien. Benieuwd hoeveel een elektricien je zal aanrekenen? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
elektriciens

aanvraag starten


differentieelschakelaar © Shutterstock - Met een differentieelschakelaar bouw je een soort van veiligheidsmechanisme in in je elektrische installatie

Wat doet een differentieelschakelaar?

Een differentieelschakelaar zal voortdurend de ingaande (L1) en de uitgaande (N) stroom op je elektrische installatie meten. Indien er een verschil gemeten wordt, dan wil dit zeggen dat er ergens op je elektrische installatie een lek zit. We spreken dan over verliesstroom, of stroom die via de aarding wegvloeit.

Zit je met een lek van een bepaalde grootte, dan zal de differentieelschakelaar de installatie meteen automatisch spanningloos maken. Niet alleen zal de schakelaar hierdoor beletten dat elektrische stroom verloren gaat, waardoor je geen onnodige energiekosten hebt. Ook zal de schakelaar hierdoor ook het gevaar op elektrocutie wegnemen.

Een differentieelschakelaar is dus een soort van veiligheidsmechanisme voor je elektrische installatie. Zo zal de schakelaar ook je installatie kunnen uitschakelen wanneer er in de buurt een blikseminslag is geweest. Je kan de schakelaar manueel terug inschakelen, zodat je terug stroom hebt.

30mA of 300mA

Er zijn verliesstroomschakelaars met verschillende gevoeligheden. Zo heb je verliesstroomschakelaars met een gevoeligheid van 30mA of 300mA. Het verschil slaat vooral op de mate van verliesstroom die gemeten wordt. Verliesstroomschakelaars met een gevoeligheid van 30mA zijn gevoeliger, en zullen al in werking treden bij een kleiner lek. Een differentieelschakelaar van 30mA wordt vaak bijkomend geplaatst voor het aansluiten van vochtige ruimtes en apparaten zoals de wasmachine, badkamer en buitenverlichting. Deze moet dan ook in de kringen van vochtige ruimtes en apparaten geplaatst worden.

Een verliesstroomschakelaar met een gevoeligheid van 300mA is meer voor droge ruimtes zoals slaapkamers, de zolder, de living maar ook voor zonnepanelen. Volgens de AREI-richtlijnen moet minstens een schakelaar van 300mA aan het begin van de elektrische installatie geplaatst worden.

Hoe wordt een differentieelschakelaar geplaatst?

Een differentieelschakelaar wordt geplaatst aan het begin van de elektrische installatie. Deze moet samen met de hoofdschakelaar in de zekeringkast worden geïnstalleerd.

Hoeveel schakelaars je nodig hebt, hangt af van het aantal groepen in je groepenkast. Per vier groepen in de groepenkast in je meterkast heb je minstens één differentieelschakelaar nodig.

Differentieelschakelaar vs differentieelautomaat

Een differentieelschakelaar zal je niet beschermen tegen kortsluiting of overbelasting. Hiervoor is een automaat nodig.

Wat is de prijs voor een differentieelschakelaar?

In dit artikel kon je al ontdekken dat er verschillende soorten differentieelschakelaars bestaan, afhankelijk van hun gevoeligheid. De prijs voor een differentieelschakelaar zal dan ook variëren al naargelang het model.

De prijs voor een verliesstroomschakelaar schommelt tussen de 45€ en de 175€. Deze prijzen zijn exclusief plaatsingskosten.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Je zou er misschien aan kunnen denken om een differentieelschakelaar zelf te plaatsen. Dit moeten we je zeker afraden! De differentieelschakelaar heeft een te belangrijke functie in je elektrische installatie. Bovendien moet de installatie gebeuren volgens de strenge AREI-richtlijnen.

Ga daarom in zee met een ervaren elektricien, die weet wat hij doet. Wil je graag weten hoeveel de plaatsing van een differentieelschakelaar zou kosten? Vraag offertes aan via ons offerteformulier, en wij zoeken voor jou de beste elektriciens in je buurt. Zij zullen je vervolgens elk een gratis offerte opsturen.

Vergelijk de tarieven grondig, want je kan veel besparen op de plaatsingskosten. Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend.


elektriciens
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Elektrische installatie: compleet overzicht
Vind een elektricien in uw buurt
Offertes voor elektriciteitswerken