×

Elektricien in uw buurt?

Vergelijk gratis meerdere offertes

elektriciteit-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Elektriciteitskast kopen, vernieuwen of aansluiten? Enkele tips!

Je elektriciteitskast is één van de belangrijkste onderdelen van je hele elektrische installatie. Hier zie je een overzicht van alle zekeringen en stroomgroepen. Elke aanpassing, vernieuwing of uitbreiding van je elektrische installatie heeft per definitie een invloed op je elektriciteitskast.

Gezien het belang van de elektriciteitskast, wordt een gebrek in dit onderdeel van je elektrische installatie onverbiddelijk afgestraft bij een elektrische keuring. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de oorzaak van een negatief keuringsverslag meestal bij de elektriciteitskast te vinden is.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Elektriciteitswerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een elektricien te zoeken? Wij doen het voor jou!

Graag een elektrische installatie die perfect in orde is?

Benieuwd naar het tarief van een professionele elektricien?

Vergelijk prijzen van professionele elektriciens in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Elektriciteitswerken uitvoeren laat je best over aan een professionele elektricien. Benieuwd hoeveel een elektricien je zal aanrekenen? Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
elektriciens

aanvraag starten


elektriciteitskast © Shutterstock - De elektriciteitskast is een belangrijk onderdeel in iedere elektrische installatie

Veel voorkomende problemen bij een elektriciteitskast

Naast het ontbreken van belangrijke documenten, zoals het eendraadschema en het situatieschema, zijn problemen met de elektriciteitskast dus de meest voorkomende oorzaak voor een afgekeurde elektrische installatie.

Er zijn een aantal veel voorkomende problemen met betrekking tot de elektriciteitskast die aanleiding geven tot een negatief keuringsrapport. Dit zijn de voornaamste.

Verkeerde benaming van de stroomkringen

De elektriciteitskast geeft je een overzicht van alle stroomgroepen. Om misverstanden te vermijden, worden alle stroomgroepen in de elektriciteitskast benoemd. Diezelfde benamingen moeten dan ook terugkomen op de elektrische schema’s. Maar regelmatig ziet een keurder dat de benamingen niet overeenkomen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, en is een reden voor de keurder om een installatie af te keuren.

Niet alleen de benamingen vormen soms een probleem, ook de organisatie of opmaak van het verdeelbord komt soms niet overeen met die op de elektrische schema’s.

Geen kalibreerelementen

Elke elektriciteitskast zou voorzien moeten zijn van kalibreerelementen. Dit zijn kleine plastic blokjes die aan elke zekering worden gekoppeld. Kalibreerelementen kunnen bestaan uit verschillende kleuren, en elke kleur geeft een bepaalde stroomsterkte weer. Zo kan je aan de hand van het plastic blokje de stroomsterkte van elke stroomgroep zien.

Kalibreerelementen moeten worden vastgeklikt op het verdeelbord, en eens ze zijn bevestigd kunnen ze niet meer worden verwijderd. Hier ontstaan soms problemen, want na aanpassingen van de elektrische installatie valt het wel eens voor dat een kalibreerelement niet meer de juiste kleur heeft, en ook niet kan aangepast worden.

Bovendien komen elektrische keurders nog regelmatig elektriciteitskasten tegen waar helemaal geen kalibreerelementen zijn bevestigd.

Geen hoofddifferentieelschakelaar

Een ander probleem dat heel vaak voorkomt is het ontbreken van een hoofddifferentieelschakelaar. Deze schakelaar wordt ook wel eens een aardlekschakelaar of een verliesstroomschakelaar genoemd, en heeft als functie om te meten of er lekken zitten in je elektrische installatie. Het meet voortdurend de ingaande en uitgaande stroom op je elektrische installatie, en zal de installatie spanningsloos maken indien er een verschil is. Op die manier beschermt het bewoners tegen elektrocutie, en beperk je een hoger energieverbruik door potentieel stroomverlies.

Een hoofddifferentieelschakelaar is dus onontbeerlijk voor de veiligheid van je installatie, en het ontbreken ervan kan aanleiding geven tot een negatief keuringsverslag.

Lees meer over de functie van een differentieelschakelaar.

elektriciteitskast plaatsen © Shutterstock - Bij het plaatsen van een nieuwe elektriciteitskast zijn het vaak dezelfde gebreken die terugkomen, wat tot een negatief keuringsadvies leidt

Elektriciteitskast renoveren of vernieuwen

Elke aanpassing in je elektrische installatie geeft ook aanleiding tot het aanpassen van je elektriciteitskast. Indien je elektrische installatie een grondige update ondergaat, dan plaats je best meteen een nieuwe elektriciteitskast. Een bestaande elektriciteitskast aanpassen wanneer er veel stroomgroepen worden toegevoegd of verwijderd is haast onbegonnen werk.

Ook bij een nieuwe elektrische installatie moet er uiteraard een nieuwe elektriciteitskast geplaatst worden.

Veel doe-het-zelvers werken zelf hun elektrische installatie af, maar roepen voor het aansluiten van hun elektrische installatie op de elektriciteitskast toch de hulp in van een ervaren elektricien. En dat is verstandig, want dit is een cruciaal onderdeel in het op punt stellen van je elektrische installatie. Bovendien zal de elektricien de elektriciteitskast ook aansluiten op de meterkast.

Zoek je een elektricien om je elektrische installatie aan te sluiten op je elektriciteitskast, dan kan je best offertes vragen bij een aantal elektriciens uit de buurt. Heb je zelf al je installatie gelegd, dan kan je dit zeker vermelden bij je offerteaanvraag. Hierdoor zal de offerte lager uitvallen.

Indien je een beroep doet op een elektricien, maak van de gelegenheid dan gebruik om meteen je elektrische installatie te laten controleren, indien je deze zelf gelegd hebt. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de elektrische keuring.

elektriciteitskast kopen © Shutterstock - Bij belangrijke veranderingen aan je elektrische installatie moet de bestaande elektriciteitskast soms vernieuwd of uitgebreid worden

Bestaande elektriciteitskast uitbreiden

Heb je je elektrische installatie laten uitbreiden? Bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen hebt geplaatst, of omdat je een nieuwe woonruimte hebt gecreëerd? Dan moet ook je elektriciteitskast worden uitgebreid. Je doet dit door nieuwe zekeringen en kalibreerelementen toe te voegen aan je elektriciteitskast.

Let er zeker op dat de aanpassingen in je elektriciteitskast ook worden weerspiegeld in je elektrische schema’s. Deze elektrische schema’s moeten steeds de meest actuele situatie weergeven. Hierdoor vermijd je vertraging wanneer er later aan je elektrische installatie gewerkt moet worden. De schema’s moeten bijvoorbeeld ook up to date zijn bij het verkopen van je woning.

Soms kan het zijn dat er op het verdeelbord in je huidige elektriciteitskast geen plaats meer is voor nieuwe zekeringen. In dat geval zal je een nieuwe elektriciteitskast moeten (laten) plaatsen, indien je je elektrische installatie wil uitbreiden.

Indien je dit laat doen door een elektricien, en je wil een offerte aanvragen, dan vermeld je best dat het plaatsen van een nieuwe elektriciteitskast noodzakelijk is. De elektricien zal in z’n offerte dan een iets hogere prijs moeten aanrekenen, omdat het plaatsen van een nieuwe elektriciteitskast meer werk is. Bovendien moet hij extra elektrische onderdelen aankopen, wat zal weerspiegeld worden in de prijs op de offerte.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen van elektriciens

Wens je een offerte aan te vragen bij een elektricien in de buurt voor het uitvoeren van elektriciteitswerken? Waarom vraag je niet meteen meerdere offertes tegelijk aan? Op die manier kan je prijzen vergelijken, en weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt meteen meerdere offertes op maat. Alle offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend.


elektriciens
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Elektrische installatie: compleet overzicht
Vind een elektricien in uw buurt
Offertes voor elektriciteitswerken