De zekeringkast is het kloppende hart van je elektrische installatie. Hier is het waar alle stroomgroepen samenkomen. Wil je je elektrische installatie aanpassen of uitbreiden, dan kom je ook al snel bij de zekeringkast uit.
Het is dus zeker handig om eens stil te staan bij de zekeringkast. Hoe moet deze geplaatst worden? Wat zijn de meest voorkomende fouten die je een negatief keuringsrapport opleveren? En hoe moet je je elektrische installatie uitbreiden?
Aangezien de zekeringkast zo'n belangrijke schakel is in je elektrische installatie, zal elke fout in de zekeringkast genadeloos worden afgestraft in het keuringsverslag. Samen met het ontbreken van de elektrische schema's (eendraadschema en situatieschets), zijn gebreken aan de zekeringkast bij de meest voorkomende oorzaken van een afgekeurde elektrische installatie.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor het verkrijgen van een negatief keuringsverslag.
Het komt vaak voor dat de benamingen van de stroomgroepen niet overeenkomen met die op de verplichte elektrische schema's. Niet enkel de benamingen moeten overeen komen, ook de manier waarop je verdeelbord is georganiseerd moet overeenkomen met hetgeen dat op de elektrische schema's vermeld staat.
Een ander veel voorkomend gebrek is dat de zekeringen niet voorzien zijn van kalibreerelementen. Dit zijn de kleine plastic blokjes die elke zekering zou moeten hebben. Kalibeerelementen moeten bovendien elk een specifieke kleur hebben, afhankelijk van de sterkte van de stroomgroep waar ze bijhoren.
Een vaak voorkomend probleem is dat je deze kalibreerelementen niet meer kan verwijderen wanneer je ze hebt vastgeklikt. Wanneer er later aanpassingen gebeuren aan de elektrische installatie (bijvoorbeeld een versterking van een stroomgroep), dan kan het zijn dat de kleur niet meer overeenkomt met de sterkte van de stroomgroep.
Foutieve kalibreerelementen zijn dus niet zozeer een gevolg van vergetelheid, maar wel van het feit dat deze kalibreerelementen, eens vastgeklikt, niet meer verwijderd kunnen worden.
Het ontbreken van een hoofddifferentieelschakelaar is een derde vaak voorkomend probleem bij een zekeringkast. Een hoofddifferentieelschakelaar zal je beschermen tegen elektrocutie. Een goede aarding helpt je bovendien niet: verliesstromen zullen blijven vloeien. Een hoofddifferentieelschakelaar helpt je dus ook om een hoog energieverbruik en een dure energiefactuur te vermijden.
Lees meer over de functie van een differentieelschakelaar.
Het plaatsen van een nieuwe zekeringkast is specialistenwerk, en laat je best over aan een ervaren elektricien.
Bij elke nieuwe elektrische installatie hoort ook een nieuwe zekeringkast. Het plaatsen van een nieuwe zekeringkast is specialistenwerk, en laat je best over aan een ervaren elektricien. Niet enkel moet de zekeringkast correct gekoppeld worden aan de juiste stroomgroepen, de zekeringkast moet ook gekoppeld worden aan de meterkast.
Sommige doe-het-zelvers zijn handig genoeg om hun elektrische installatie zelf af te werken, maar doen dan toch een beroep op een elektricien op hun stroomgroepen te koppelen aan hun zekeringkast. Ook het aansluiten van de zekeringkast op de meterkast is iets wat heel vaak wordt overgelaten aan een elektricien.
In ieder geval is het steeds verstandig om je elektrische installatie te laten controleren door een elektricien, ook al heb je de installatie volledig zelf afgerond.
Ondergaat je elektrische installatie een grondige update, dan is het ook in dat geval verstandig om een volledig nieuwe zekeringkast te laten plaatsen. Een bestaande zekeringkast aanpassen wanneer er veel stroomgroepen worden aangepast, verwijderd of bijkomen is onbegonnen werk. Het is beter om meteen een nieuwe zekeringkast te plaatsen die de juiste stroomgroepen en hun sterkte netjes en correct weergeven.
Wordt je elektrische installatie gevoelig uitgebreid, dan moet je ook de zekeringkast aanpassen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, het creƫren van een nieuwe woonruimte, of het toevoegen van een nieuwe stroomgroep. Een zekeringkast uitbreiden doe je door middel van het aanbrengen van nieuwe zekeringen en bijhorende kalibreerelementen.
Waneer je je zekeringkast uitbreidt met nieuwe zekeringen, dan mag je zeker niet vergeten om de aanpassingen ook te vermelden in het eendraadschema en de situatieschets. Deze elektrische schema's moeten ten allen tijde de juiste huidige situatie weergeven. Hierdoor vermijd je een negatief rapport bij een eventuele keuring. Maar het zorgt er ook voor dat de werken sneller vooruit gaan wanneer je later een elektricien moet laten komen.
Vooraleer je je elektrische installatie wil uitbreiden, moet je eerst kijken of er nog wel voldoende plaats is voor nieuwe zekeringen in je zekeringkast. Zoniet, dan moet je een nieuwe zekeringkast plaatsen.
Een nieuwe zekeringkast plaatsen of aanpassingen doen aan je huidige zekeringkast is specialistenwerk. Heb je er te weinig kaas van gegeten, dan is de kans op elektrocutie heel groot. We raden daarom altijd aan om een beroep te doen op een ervaren elektricien.
Ben je benieuwd hoeveel het zou kosten om je elektriciteitswerken te laten uitvoeren door een vakman? Vul ons offerteformulier in, en wij selecteren voor jou de beste elektriciens in jouw regio. Je ontvangt van elk van hen een gratis offerte.
Je kan op je gemak hun tarieven vergelijken, zodat je steeds de beste prijs bekomt. Alle offertes zijn bovendien 100% gratis en zonder verdere verplichting.